Hírek, cikkek

Visszamenőleges hatályú jogalkotás, jogalkalmazás (frissítve)

A visszamenőleges jogalkotás azt jelenti, hogy olyan jogszabály születik, amely már lezárt jogi ügyekre vonatkozik, a rájuk vonatkozó szabályozást utólag megváltoztatja. A jogállam egyik fő jellemzője, a visszamenőleges jogalkotás tiltása, kivezetése az állami elnyomás eszköztárából. Az egészségügyi adatok kezelésében ez persze nem érvényes (2016. március 21.). Az első fokú ítélet március 30-án megszületett, frissítés (2016. április 11.)

Nem egészségügyi adatkérések száma az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál

Az egészségügyi intézmények és a társadalombiztosítás is a hivatalos megkeresésekre köteles megfelelő választ adni. Így akár személyes egészségügyi adatokat is biztosítani az állami szervek számára. Erre konkrét felhatalmazást ad az Egészségügyi és a hozzájuk tartozó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (Eüak.) 23. §-a. Közérdekű adatkérés keretében megkaptam a tavalyi évre vonatkozó adatokat. (2016. február 16.)

Az EESzt PILOT tesztje

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) működésére vonatkozó törvényt a Parlament 2015. december 15-én szavazta meg. A rendszer tesztelésének az időszaka következik. Az ÁEEK közérdekű adatigénylésre megküldte a PILOT tesztben előreláthatólag részt vevő tizenkét intézmény nevét. (2016. január 27.)

A biometrikus személyi igazolvány

Az Országgyűlés elfogadta az új, biometrikus (ujjlenyomatot is tartalmazó) személyi igazolvány létrehozásáról szóló törvényt. Az igazolvány a természetes személyazonosító adatokon túl tartalmazni fogja az adóazonosítót, a társadalombiztosítási azonosítót és a személyazonosítót (személyi számot) is. (2015. július 24.) Aktualizált tartalom (2016. január 19.)

A kapcsolati kóddal tárolt személyes adatokról is kérhető másolat

A Szegedi Ítélőtábla 2015. május 11-én kelt végzése eredményeként került be az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény 35/L. § (5) bekezdésébe karácsony előtt ez a lehetőség. (2016. január 11.)

Az EESzT és az Európai Unió joga

A Parlament ma szavazza meg az EESzT működéséről szóló törvénymódosítási javaslatot. Az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényt fogják megfelelően módosítani. Érdemes összehasonlítani az EU 29. számú munkacsoport WP131 számú ajánlását és a magyar posványt. Az egészségügy csatlakozott a nagy (rendőr)állami elnyomó, erőszakszervezetekhez. (2015. december 14.)

Nem lesz itt semmiféle önrendelkezés

Míg a média a párizsi robbantással foglalkozik, a migránsok áradatával, addig a Parlament arról a központi egészségügyi adatbázisról tárgyal, amelyben minden állampolgár összes jövőbeli és múltbeli egészségügyi adatát kényszerintézkedéssel összegyűjtenék. A kormányzat folyamatosan vonja vissza korábbi ígéreteit az EESzT-vel kapcsolatban. A napokban a kimaradáshoz való jogot vonták vissza, ma pedig kiderült, hogy mégis feltöltenék az elmúlt 20 évben felhalmozott elektronikus adatokat is. (2015. december 3.)

Az egészségügyi TEK kommandó úgyis a földre teper

Az EMMI a múlt héten benyújtotta a T/7404. számú törvényjavaslatát a Parlamentnek amely egyebek mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre vonatkozó szakaszokat is tartalmaz. A minisztérium nem tett le arról, hogy kényszerintézkedéssel megszerezze tízmillió állampolgár élethosszig gyűjtött egészségügyi adatát. (2015. november 15.)

Orvostudományi kutatás jogorvoslat nélküli kényszerintézkedéssel

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér üzemeltetőinek az az elképzelése, hogy a kórházak minden állampolgárról feltöltenének kb. húsz évre visszatekintő egészségügyi adatot kötelező módon. Ennek az elképesztően durva jogi erőszaknak több oka is lehet: az egyik, hogy Magyarországon az orvosi kutatás is tájékoztatás nélkül, jogorvoslat nélküli kényszerintézkedés alapján történik. (2015. október 30.)

Az orvosi eskü egy fecni - indul az egészségügyi NSA

A www.kormany.hu oldalon hétfőn délután jelent meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos törvénymódosítás tervezete. Az észrevételeket október 21-ig lehetett megtenni. A tavalyi elképzelés némileg finomodott, de az egészségügyi NSA koncepciója megmaradt. (2015. október 21.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő >>