Hírek, cikkek

Az EESzt PILOT tesztje

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) működésére vonatkozó törvényt a Parlament 2015. december 15-én szavazta meg. A rendszer tesztelésének az időszaka következik. Az ÁEEK közérdekű adatigénylésre megküldte a PILOT tesztben előreláthatólag részt vevő tizenkét intézmény nevét. (2016. január 27.)

A biometrikus személyi igazolvány

Az Országgyűlés elfogadta az új, biometrikus (ujjlenyomatot is tartalmazó) személyi igazolvány létrehozásáról szóló törvényt. Az igazolvány a természetes személyazonosító adatokon túl tartalmazni fogja az adóazonosítót, a társadalombiztosítási azonosítót és a személyazonosítót (személyi számot) is. (2015. július 24.) Aktualizált tartalom (2016. január 19.)

A kapcsolati kóddal tárolt személyes adatokról is kérhető másolat

A Szegedi Ítélőtábla 2015. május 11-én kelt végzése eredményeként került be az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény 35/L. § (5) bekezdésébe karácsony előtt ez a lehetőség. (2016. január 11.)

Az EESzT és az Európai Unió joga

A Parlament ma szavazza meg az EESzT működéséről szóló törvénymódosítási javaslatot. Az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényt fogják megfelelően módosítani. Érdemes összehasonlítani az EU 29. számú munkacsoport WP131 számú ajánlását és a magyar posványt. Az egészségügy csatlakozott a nagy (rendőr)állami elnyomó, erőszakszervezetekhez. (2015. december 14.)

Nem lesz itt semmiféle önrendelkezés

Míg a média a párizsi robbantással foglalkozik, a migránsok áradatával, addig a Parlament arról a központi egészségügyi adatbázisról tárgyal, amelyben minden állampolgár összes jövőbeli és múltbeli egészségügyi adatát kényszerintézkedéssel összegyűjtenék. A kormányzat folyamatosan vonja vissza korábbi ígéreteit az EESzT-vel kapcsolatban. A napokban a kimaradáshoz való jogot vonták vissza, ma pedig kiderült, hogy mégis feltöltenék az elmúlt 20 évben felhalmozott elektronikus adatokat is. (2015. december 3.)

Az egészségügyi TEK kommandó úgyis a földre teper

Az EMMI a múlt héten benyújtotta a T/7404. számú törvényjavaslatát a Parlamentnek amely egyebek mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre vonatkozó szakaszokat is tartalmaz. A minisztérium nem tett le arról, hogy kényszerintézkedéssel megszerezze tízmillió állampolgár élethosszig gyűjtött egészségügyi adatát. (2015. november 15.)

Orvostudományi kutatás jogorvoslat nélküli kényszerintézkedéssel

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér üzemeltetőinek az az elképzelése, hogy a kórházak minden állampolgárról feltöltenének kb. húsz évre visszatekintő egészségügyi adatot kötelező módon. Ennek az elképesztően durva jogi erőszaknak több oka is lehet: az egyik, hogy Magyarországon az orvosi kutatás is tájékoztatás nélkül, jogorvoslat nélküli kényszerintézkedés alapján történik. (2015. október 30.)

Az orvosi eskü egy fecni - indul az egészségügyi NSA

A www.kormany.hu oldalon hétfőn délután jelent meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos törvénymódosítás tervezete. Az észrevételeket október 21-ig lehetett megtenni. A tavalyi elképzelés némileg finomodott, de az egészségügyi NSA koncepciója megmaradt. (2015. október 21.)

Bírság egészségügyi adatok gondatlan kezeléséért

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentésre tavasszal vizsgálatot indított egy egészségügyi informatikai kft. ellen. A vizsgálat augusztusban lezárult és a hatóság bírságot szabott ki. (2015. szeptember 23.)

Lekérdezések száma az Országos Egészségpénztártól

Az egészségügyi szakállamtitkárság javaslatára a Parlament 2011-ben nyitotta meg az Országos Egészségpénztár elszámolási célból létesített adatbázisát a háziorvosok számára. Néhány éven belül - az ígéretek ellenére - minden kezelőorvos is megkapta a hozzáférési jogot. Újabban a patikusok is elérhetik a betegek egyéves gyógyszerfogyasztási listáját. (2015. július 28.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő >>