Hírek, cikkek

Nem lesz itt semmiféle önrendelkezés

Míg a média a párizsi robbantással foglalkozik, a migránsok áradatával, addig a Parlament arról a központi egészségügyi adatbázisról tárgyal, amelyben minden állampolgár összes jövőbeli és múltbeli egészségügyi adatát kényszerintézkedéssel összegyűjtenék. A kormányzat folyamatosan vonja vissza korábbi ígéreteit az EESzT-vel kapcsolatban. A napokban a kimaradáshoz való jogot vonták vissza, ma pedig kiderült, hogy mégis feltöltenék az elmúlt 20 évben felhalmozott elektronikus adatokat is. (2015. december 3.)

Az egészségügyi TEK kommandó úgyis a földre teper

Az EMMI a múlt héten benyújtotta a T/7404. számú törvényjavaslatát a Parlamentnek amely egyebek mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre vonatkozó szakaszokat is tartalmaz. A minisztérium nem tett le arról, hogy kényszerintézkedéssel megszerezze tízmillió állampolgár élethosszig gyűjtött egészségügyi adatát. (2015. november 15.)

Orvostudományi kutatás jogorvoslat nélküli kényszerintézkedéssel

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér üzemeltetőinek az az elképzelése, hogy a kórházak minden állampolgárról feltöltenének kb. húsz évre visszatekintő egészségügyi adatot kötelező módon. Ennek az elképesztően durva jogi erőszaknak több oka is lehet: az egyik, hogy Magyarországon az orvosi kutatás is tájékoztatás nélkül, jogorvoslat nélküli kényszerintézkedés alapján történik. (2015. október 30.)

Az orvosi eskü egy fecni - indul az egészségügyi NSA

A www.kormany.hu oldalon hétfőn délután jelent meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos törvénymódosítás tervezete. Az észrevételeket október 21-ig lehetett megtenni. A tavalyi elképzelés némileg finomodott, de az egészségügyi NSA koncepciója megmaradt. (2015. október 21.)

Bírság egészségügyi adatok gondatlan kezeléséért

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentésre tavasszal vizsgálatot indított egy egészségügyi informatikai kft. ellen. A vizsgálat augusztusban lezárult és a hatóság bírságot szabott ki. (2015. szeptember 23.)

Lekérdezések száma az Országos Egészségpénztártól

Az egészségügyi szakállamtitkárság javaslatára a Parlament 2011-ben nyitotta meg az Országos Egészségpénztár elszámolási célból létesített adatbázisát a háziorvosok számára. Néhány éven belül - az ígéretek ellenére - minden kezelőorvos is megkapta a hozzáférési jogot. Újabban a patikusok is elérhetik a betegek egyéves gyógyszerfogyasztási listáját. (2015. július 28.)

Az egészségügyi adatállományokhoz történő hozzáférés etikája

Az emberen végzett orvostudományi kutatások egyik speciális típusa az orvosi adatokon végzett, beavatkozással nem járó orvostudományi kutatás. Egészségügyi adatbázisból már meglehetősen sok van, azonban az adatokon végzett adatfeldolgozások körül sok a félreértés. Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) állásfoglalása több fontos dologban eligazítja az adatkezelőket. (2014. december 5.)

Ismét egy újabb salátatörvény az orvosi titoktartás csorbítására

Az egészségügyi kormányzat minden ősszel és tavasszal módosítja az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó törvényt. Évről évre egyre hatalmasabb adatkoncentrációt valósít meg az alapvető jogok figyelmen kívül hagyásával. Az állampolgárok szempontjából az adatgyűjtés olyan kényszerintézkedés, amely ellen tiltakozás, jogorvoslati lehetőség szóba sem kerülhet. (2014. november 3.)

A gyógyszertárak vényadat értékesítéséről

Az elmúlt hetekben került sor egy, a gyógyszerészeknek szervezett szimpóziumra, amelyen azt vitatták meg a résztvevők, hogy milyen feltételekkel értékesíthetik a patikák a náluk halmozódó vényadatokat különböző üzleti vállalkozások számára. (2014. október 27.)

Új, felhatalmazás nélküli adatkezelő

Az egészségügyi kormányzat - dicséretes módon - a lakosság egészségének fejlesztése érdekében nem kevés állami pénzből Egészségfejlesztési Irodákat hozott létre. Az intézmények adatkezelése azonban egyelőre úgy tűnik törvénytelen. (2014. június 12.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő >>