Hírek, cikkek

A gyógyszertárak vényadat értékesítéséről

Az elmúlt hetekben került sor egy, a gyógyszerészeknek szervezett szimpóziumra, amelyen azt vitatták meg a résztvevők, hogy milyen feltételekkel értékesíthetik a patikák a náluk halmozódó vényadatokat különböző üzleti vállalkozások számára. (2014. október 27.)

Új, felhatalmazás nélküli adatkezelő

Az egészségügyi kormányzat - dicséretes módon - a lakosság egészségének fejlesztése érdekében nem kevés állami pénzből Egészségfejlesztési Irodákat hozott létre. Az intézmények adatkezelése azonban egyelőre úgy tűnik törvénytelen. (2014. június 12.)

Egészségügyi adatvédelem a pacsirta rádióban

Az április parlamenti választások előtt került sor egy beszélgetésre az azóta megszűnt pacsirta rádióban, amelynek a témája az egészségügyi adatok védelme volt. A nyilatkozók Bence Rita (TASZ) és Alexin Zoltán (SZTE), a riporter Bánhidi-Márványi Emese volt. (2014. május 14.)

Magán egészségügyi adatmegosztó portálok

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalást adott ki a magánszektorban működtetett adatmegosztó portálokkal kapcsolatban. (2014. március 27.)

EVITA a svájci személyes egészségügyi adattár

Az elmúlt hónapokban több híradás látott napvilágot az EMMI személyes egészségügyi életutat követő számítógépes rendszerének terveivel kapcsolatban. Érdemes megnézni egy már működő svájci szolgáltatást. (2014. február 28.)

Nemzetközi adatvédelmi jogi összehasonlító weboldal

A DLA Piper nemzetközi jogi iroda, amelynek a világ mintegy harminc országában van képviselete készített egy angol nyelvű weblapot, amely a fejlett országok adatvédelmi jogszabályait hasonlítja össze páronként. (2014. február 20.)

Jelentős változásokra lenne szükség az orvosi kutatásetikában

Az utolsó fontos lépés az orvosi kutatások jogi szabályozásában 1997-ben történt, amikor Magyarország aláírta az Európa Tanács Oviedói Egyezményét, amely az alapvető emberi jogok érvényesülését biztosítaná az orvosi ellátás és a kutatás során. A valóság azonban nagyon messze van attól, amit ez az egyezmény vagy amit az Orvosok Világszövetségének Helsinki Nyilatkozata tartalmaz a kutatásetikáról. (2014. január 30.)

Olvasói észrevétel

A legutóbbi hírünkhöz érkezett egy olvasói hozzászólás, amelyet közreadok. A levélíró kérte, hogy kiléte maradjon titokban. (2014. január 12.)

A kötelező központi egészségügyi adattár elhalasztva

Az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térre vonatkozó törvényjavaslatot mégsem vitte a Parlament elé az egészségügyi kormányzat. Helyette, féktelen haragját a születési rendellenességgel születetteken, és a szívinfarktuson átesett betegeken tombolja ki. (2013. december 8.)

Totális egészségügyi nyilvántartás - a magyar NSA

Az egészségügyi kormányzat a legfrissebb salátatörvény tervezetében összeállította az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény 39. módosítását. Az alapvető jogokat legsúlyosabban érintő változás - a minden állampolgár teljes egészségügyi dokumentációját tároló adatbázis elindítása 2014-ben. Az adatok összegyűjtése a szokásos módon, tiltakozási lehetőség, felvilágosítás és jogorvoslati lehetőség biztosítása nélkül, kényszerintézkedésként kerülne megvalósításra. (2013. november 6.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő >>