Hírek, cikkek

Bírság egészségügyi adatok gondatlan kezeléséért

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentésre tavasszal vizsgálatot indított egy egészségügyi informatikai kft. ellen. A vizsgálat augusztusban lezárult és a hatóság bírságot szabott ki. (2015. szeptember 23.)

Lekérdezések száma az Országos Egészségpénztártól

Az egészségügyi szakállamtitkárság javaslatára a Parlament 2011-ben nyitotta meg az Országos Egészségpénztár elszámolási célból létesített adatbázisát a háziorvosok számára. Néhány éven belül - az ígéretek ellenére - minden kezelőorvos is megkapta a hozzáférési jogot. Újabban a patikusok is elérhetik a betegek egyéves gyógyszerfogyasztási listáját. (2015. július 28.)

Az egészségügyi adatállományokhoz történő hozzáférés etikája

Az emberen végzett orvostudományi kutatások egyik speciális típusa az orvosi adatokon végzett, beavatkozással nem járó orvostudományi kutatás. Egészségügyi adatbázisból már meglehetősen sok van, azonban az adatokon végzett adatfeldolgozások körül sok a félreértés. Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) állásfoglalása több fontos dologban eligazítja az adatkezelőket. (2014. december 5.)

Ismét egy újabb salátatörvény az orvosi titoktartás csorbítására

Az egészségügyi kormányzat minden ősszel és tavasszal módosítja az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó törvényt. Évről évre egyre hatalmasabb adatkoncentrációt valósít meg az alapvető jogok figyelmen kívül hagyásával. Az állampolgárok szempontjából az adatgyűjtés olyan kényszerintézkedés, amely ellen tiltakozás, jogorvoslati lehetőség szóba sem kerülhet. (2014. november 3.)

A gyógyszertárak vényadat értékesítéséről

Az elmúlt hetekben került sor egy, a gyógyszerészeknek szervezett szimpóziumra, amelyen azt vitatták meg a résztvevők, hogy milyen feltételekkel értékesíthetik a patikák a náluk halmozódó vényadatokat különböző üzleti vállalkozások számára. (2014. október 27.)

Új, felhatalmazás nélküli adatkezelő

Az egészségügyi kormányzat - dicséretes módon - a lakosság egészségének fejlesztése érdekében nem kevés állami pénzből Egészségfejlesztési Irodákat hozott létre. Az intézmények adatkezelése azonban egyelőre úgy tűnik törvénytelen. (2014. június 12.)

Egészségügyi adatvédelem a pacsirta rádióban

Az április parlamenti választások előtt került sor egy beszélgetésre az azóta megszűnt pacsirta rádióban, amelynek a témája az egészségügyi adatok védelme volt. A nyilatkozók Bence Rita (TASZ) és Alexin Zoltán (SZTE), a riporter Bánhidi-Márványi Emese volt. (2014. május 14.)

Magán egészségügyi adatmegosztó portálok

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalást adott ki a magánszektorban működtetett adatmegosztó portálokkal kapcsolatban. (2014. március 27.)

EVITA a svájci személyes egészségügyi adattár

Az elmúlt hónapokban több híradás látott napvilágot az EMMI személyes egészségügyi életutat követő számítógépes rendszerének terveivel kapcsolatban. Érdemes megnézni egy már működő svájci szolgáltatást. (2014. február 28.)

Nemzetközi adatvédelmi jogi összehasonlító weboldal

A DLA Piper nemzetközi jogi iroda, amelynek a világ mintegy harminc országában van képviselete készített egy angol nyelvű weblapot, amely a fejlett országok adatvédelmi jogszabályait hasonlítja össze páronként. (2014. február 20.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő >>