Hírek, cikkek

Alkotmánybírósági határozat a vények adatkezeléséről

Az Alkotmánybíróság ismét foglalkozott az orvosi vények adatkezelésével. Újból megerősítette, hogy a nem támogatott vényeken az extra-vonalkódban jogellenes a TAJ és a BNO feltüntetése. Egyebekben azonban elutasította az indítványt. (2013. június 10.)

A cseh elektronikus vényadatbázisról

2015. január 1-től kötelező lesz az elektronikus vény alkalmazása Csehországban. A téma Magyarországon is aktuális, ezért érdemes utánajárni, hogy milyen adatvédelmi környezetet alakítottak ki ebből a célból a közeli állmaban. (2013. március 25.)

Hiányosak a betegek alapvető jogai az Alaptörvényben

A magyar Alaptörvény nem fordít kitüntetett figyelmet az orvosi ellátásban részesülő betegek méltóságának és alapvető jogainak védelmére. Ha megfigyeljük az Alaptörvény fogalomrendszerét és megállapításait, akkor arra a következtetésre kell jussunk, hogy egy 1949-es elavult szöveg lépett hatályba 2012-ben. (2013. január 17.)

Milyen árat fizetünk az egészségügyi ellátásunkért

A nagy áruházláncok vásárlói kártyákat bocsátanak ki, és kis kedvezményekért hozzájutnak az emberek személyes bevásárlólistájához. Vajon milyen árat fizet az az állampolgár, aki az állami egészségügyben kezelteti betegségét? (2012. december 3.)

Az Ausztriában bezetésre kerülő egészségügyi kártyáról

2012. november 13-án fogadta el az osztrák parlament az eletronikus betegrekordról szóló törvényt (Elektronische Gesundheitsakte-Gesetz), amely 5-10 évre előre kijelöli a fejlesztés irányait és mérföldköveit, továbbá meghatározza a működtetés viszonyát az alapvető emberi jogokhoz. (2012. november 16.)

A lelkiismeret ajándéka

A lelkiismeret fontos és hasznos emberi tulajdonság. Visszafog, gátol akkor is, ha hatalmánál fogva az ember valamit megtehetne. A lelkiismeret nem materiális korlát, hanem belső tulajdonság. A később felébredő lelkiismeret gyakorlatilag ajándék, ami a rádöbbenést, a tudatosulást jelenti. (2012. szeptember 9.)

Töröltethetők-e a személyes egészségügyi adatok?

Bár az egészségügyi minisztérium folyamatosan az információs önrendelkezést harsogja, ennek nyoma sem fedezhető fel az egészségügyi intézményekben. Az Alkotmánybíróság 2012. július 9-én napirendjére vett egy személyes egészségügyi adatok törlése tárgyában benyújtott indítványt, amely nagyon fontos alapkérdéseket vet fel. (2012. július 5.)

Adna ön lakáskulcsot a háziorvosának?

Egy törvénymódosítás nyomán a háziorvosok korlátlan hozzáférést kaptak az Országos Egészségpénztár adatbázisához, amelyben minden állampolgár 15 évre visszatekintő egészségügyi adatai találhatók: minden egyes megjelenés szakrendelőben, kórházban - a kapott ellátás leírása, a kezelőorvos; továbbá minden egyes vényre kiváltott gyógyszer adata. (2012. május 21.)

Változások a személyes adatok védelméről szóló törvényben

A Parlament tavaly új törvényt fogadott el a személyes adatok védelméről. Az Információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (röviden Infotv.) rendelkezéseit hasonlította össze Dr. Könyves-Tóth Pál. (2012. február 29.)

Törvényellenes az extra vonalkód adattartalma

Az elmúlt év utolsó ülésnapján hozta meg 174/2011. (XII. 29.) számú döntését az Alkotmánybíróság a háziorvosok jelentésével, és az extra vonalkóddal kapcsolatos indítvány ügyében. Hétéves várakozás eredménye ez a döntés. (2011. január 10.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 következő >>