Hírek, cikkek

Egészségügyi intézmények közérdekű adatai

Az egészségügyi intézmények számára az Adatvédelmi szabályzat és a kinevezett adatvédelmi felelős elérhetősége - mind közérdekű adat. Erről adott ki állásfoglalást a magyar adatvédelmi biztos irodája. (2010. június 17.)

Alkotmányellenes-e a hírközlési adatok megőrzése

Az Európai Parlament és a Tanács 2006/24/EK irányelve lehetőséget biztosított arra, hogy a tagállamok a terrorizmus elleni harc egyik eszközeként távközlési adatokat őrizzenek meg a teljes lakosságra kiterjedően. Az Európai Unió minden tagállama vezetett be különböző intézkedéseket, amelyeket az adott ország emberi jogi szervezetei rendre megtámadtak az alkotmánybíróságokon. Már két tagállamban született ítélet. (2010. június 7.)

Véget ért a BKV elleni közérdekű adatok ki nem adásával kapcsolatos kártérítési per

A Fővárosi Ítélőtábla a napokban pontot tett egy 2006-ban közérdekű adatok kiadása iránt idított per végére. A per tárgya kezdetben a BKV egyik reklámszerződése volt, és mivel e felperes nem kapta meg a törvény által megszabott időben, keresetében vagyoni és nem vagyoni kárának megtérítését is kérte a bíróságtól. (2010. május 14.)

Enyészeté a betegek anyagai?

E hét végére készül el három, 2007-ben bezárt kórház (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Svábhegyi Gyermekkórház, Országos Gyógyintézeti Központ) értékesebbnek vélt ingóságairól a szakértői vélemény. (2010. május 18.)

Beteges adatgyűjtés

A választások előtti napokban derült ki, hogy a pártok nem egészen jogszerűen kezelik a szimpatizánsok, vagy épp a rivális pártra szavazók adatait. Az adatvédelmi biztos az országos felzúdulás hatására vizsgálatot is indított. (2010. május 8.)
<< előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
következő >>